Schitul "Sf. Ştefan"


Categorie: Schituri
Perioada: 1703
Importanta: A
Cod LMI: VL-II-a-A-09896
Adresa: Str. Schitului 23 La 1 km V de mănăstire
Localitate: sat aparţinător ROMANII DE JOS; oraş HOREZU
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Aug-2009

Schitul "Sf. Stefan" este ultimul lacas apartinator de manastirea Hurezi, construit in timpul lui Constantin Brancoveanu.
Pentru acest schit a fost ales un loc mai indepartat de manastire, dincolo de apa Romanilor, la vest de incinta bisericii mari, la marginea unei paduri.
A fost construit in 1703, dupa cum arata pisania sapata in piatra, deasupra intrarii:
"Acestu sf(a)ntu si dumnezeescu schitu facutu-s-au intru pomenirea varhovnecului den mucenici Sf(a)ntului Stefan, cu cheltuiala prealuminatului Stefan Brancoveanul fiul preablandului domnu si obladuitor a toata Ugrrovlahiia, Io Constantin Bas(a)rab voevodu, intru a lui Dumnezeu cinste, mucenicului slava, parintilor liniste, ertare pacatelor si cerescului lacas castigare; l(eat) 7211 si ispravnicu fii(n)du chir Ioanu arhiemandritu".
Schitul are un plan triconc, format din altar, naos si pronaos. Lungimea bisericii (14 m) este egala cu inaltimea turlei. Incinta foarte mica nu a permis construiea unui pridvor.
Biserica de dimensiuni reduse are o turla cu diametru larg, in stil bizantin. Exteriorul este integral tencuit in alb.
Cladirile din jurul schitului si zidul ce le inconjoara, aflate in ruina la inceputul secolului atl XX-lea, au fost refacute si completate.
Turnul-clopotnita este situat in coltul de nord-vest al incintei.
Tabloul votiv il reprezinta pe Constantin Brancoveanu cu doamna si fiul lor Stefan, langa acesta fiind reprezentat "Sf. Stefan cel nou", iar in fata lor sunt zugraviti "Sf. Varlaam si Ioasaf", aluzie la alegerea facuta de tanarul print Ioasaf pentru lumea monahala.
(dupa "Manastirea Hurezi" de Corina Popa si Ioana Iancovescu - Editura Simetria, 2009)